islam

sellam allejkum braco i sestre .dobro dosli na blog o islamu

31.07.2006.

hadz V islamski sart

Ključni i najbitniji obred vezan za Hadži-bajram (ili Kurban-bajram) jeste peti islamski šart, peta osnovna praktična dužnost islama ili obavljanje hadža. Po¬stavlja se, iz pozicije imana, islama i šerijata, fundamentalno pitanje šta je hadž. Kao sastavni i bitni dio islamske tradicije svih objava hadž je u svim vremenima bio, on sad jeste i ostat će do Sudnjeg dana ljudski odziv na Allahov poziv.
„I oglasi ljudima hadž! - dolazit će ti pješke i na kamilama iznurenim; dolazit će iz mjesta dalekih.“ (Kuran, el-Hadždž, 27.)

Za ovaj opći, univerzalni, za sve Allahove robove i Ijude, poziv u svakom vremenu i prostoru, od Allaha, dž.š., bio je zadužen da uputi Ibrahim, a.s., graditelj i obnovitelj Kabe. Taj poziv, po Allahovoj volji i odredbi, on upućuje bez telefona, telegrafa, radija i TV, usred pustinje, a taj poziv upućen usmenim glasom najdalje se čuo, a i danas se čuje i prenosi kroz sve generacije i kroz sve prostore svijeta. Taj usmeni poziv u središtu pustinje nisu ugasile ni hiljade godina, ni prostorne daljine, ni naslage vremena. Kada je Ibrahimu, a.s., naredeno da oglasi Allahove odredbe o obavljanju hadža Svemoguh i Sveznajući Allah garantira mu da će ljudi iz svih krajeva svijeta, sa svih kontinenata i svake boje, rase i nacije, isključivo u ime Allaha dolaziti pješice ili na kamilama da bi obavili hadž.

Ko je dužan obaviti hadž ili petu temeljnu praktičnu dužnost islama?
„Prvi hram sagrađen za ljude jeste onaj u Meki, blagoslovljen je on i putokaz svjetovima. U njemu su znamenja očevidna - mjesto na kojem je stajao Ibrahim. I onaj ko uđe u nj treba biti siguran. Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti, a onaj koji neće da vjeruje - pa, zaista, Allah nije ni o kome ovisan.“
(Kuran, Ali Imran, 96. i 97.)

Dakle, obaviti i učiniti hadž dužan je, isključivo Allaha radi, svaki zdravi, punoljetni, slobodni i imućni musliman koji ima sredstava da obavi hadž, da iz njih izdržava sebe i svoju porodicu i plati sve troškove putovanja. Žena koja obavlja hadž mora ga obaviti s mužem ili bližim rođakom koji joj je muhrim i s kojim nikada ne može stupiti u brak.

islam
<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
62918

Powered by Blogger.ba