islam

sellam allejkum braco i sestre .dobro dosli na blog o islamu

23.07.2006.

islamsko bratstvo

Šta je islamsko bratstvo, bratstvo u ime Allaha, dž.š.?
-Bratstvo je Allahova blagodat i dar koji Allah dž.š, daje iskrenim mu'minima, cistim, bogobojaznim stvorenjima.

Uzvišeni kaže u suri El- Enfal:" Da si ti potrošio sve o­no što na Zemlji postoji ti ne bi sjedinio srca njihova, ali ih je Allah sjedinio, o­n je zaista silan i mudar."( El-Enfal, 63)

A u suri Ali Imran: "I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je o­n složio srca vaša i vi ste postali milošcu Njegovom, braca.I bili ste na ivici vatrene jame pa vas je o­n nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze da biste na pravom putu istrajali."(Ali Imran, 103)

Bratstvo je takoder imanska snaga koja rada osjecaje ljubavi, poštovanja i medusobnog povjerenja sa svakim o­nim sa kojim ga vezuje islam, akida, iman i takvaluk.

Ovaj istinski bratski osjecaj proizvodi u mu'minskom srcu najiskrenija uzvišena osjecanja, bez obzira radilo se o zauzimanju pozitivnih stavova (kao što su medusobna saradnja, davanje prednosti, rahmet, opraštanje, otklanjanje nesrece i problema u teškim situacijama, medusobno potpomaganje u slucajevima nemoci i nemogucnosti), ili zauzimanju negativnih stavova što se ogleda u udaljavanju od svega što šteti ljudima, ugrožava njih, njihove imetke, cast i ljudska osjecanja.

Stoga je islamsko bratstvo svojstvo koje je usko povezano sa imanom i bogobojaznošcu, jer nema bratstva bez imana niti obrnuto, kao što nema prijateljstva koje nije izgradeno na bogobojaznosti. Dokaz za ovu prvu konstataciju su rijeci Uzvišenog:"Uistinu su mu'mini braca"(El-Hudžurat, 10), a za drugu: "Tog dana ce o­ni koji su jedni drugima bili prijatelji postati neprijatelji, samo to nece biti o­ni koji su se Allaha bojali i grijeha klonili."(Ez-Zuhruf, 67)

Nema sumnje da ako nema islamskog bratstva o­nda na njegovo mjesto neizostavno dolaze licne koristi i interesi, kao što je sigurno da prijateljstvo bez takvaluka rada neprijateljstvo i mržnju pri prvom sukobu oko dunjaluckih interesa.

U slucaju da se kod vjernika nade iman i bogobojaznost, a izostane iskreni osjecaj islamskog bratstva, o­nda se radi o krnjavom imanu i manjkavom takvaluku. I za ovu tvrdnju imamo argumente u hadisu koji bilježe Buhari i Muslim: "Niko od vas nece vjerovati ( imati potpun iman) sve dok svome bratu (po vjeri) ne bude želio o­no što želi sam sebi."

I rijecima Uzvišenog:"Potpomažite se u dobrocinstvu i takvaluku, a nemojte se potpomagati u grijehu i neprijateljstvu."(El-Maide, 2)

Imanska duša u prvom susretu sa srodnom dušom osjeca bliskost i cistotu, te se o­ne sjedinjuju u jedno i ta srca se utapaju u jedno srce, a ljubav pulsira i kola u njihovim venama i ogleda se na njihovim licima. Njihovi odnosi su puni blagosti i pažnje i neizmjernog poštovanja.

S druge strane pokvarena duša koja je izgradena na zlu ni u kom slucaju ne može se sroditi sa mu'minskom dušom prilikom njihovog susreta zbog toga što se o­ne u osnovi razlikuju i slijede razlicite puteve.

Na ova znacenja je ukazao Vjerovjesnik, s.a.v.s, u hadisu koji bilježe Buharija i Muslim:"Ljudi su poput ruda zlata i srebra (tj. predstavljaju osnove dobra i zla, zavisno od toga za što ih je Allah predodredio), najbolji u džahilijjetu su najbolji u islamu ako shvate i prihvate vjeru. Duše su kao spremni borci, o­ne koje se nadu - zbliže se, a o­ne koje se ne nadu rastave se.

Ovo je, draga braco, suština istinskog bratstva u ime Allaha, dž.š.

Nakon što su vam postale jasne smjernice, ne preostaje ništa drugo nego da se utopite u medusobnoj ljubavi i bratstvu, da vaša srca okuse ljepotu njenih znacenja kako bi bili merhametli jedni prema drugima, a žestoki prema neprijateljima po ugledu na prvu generaciju ashaba, radiallahu anhum,za koje Allah, dž.š, kaže u suri Feth: "Muhammed je Allahov Poslanik, a o­ni koji su sa njim(ashabi) žestoki su prema nevjernicima, a samilosni medusobno." (El-Feth, 29)

islam
<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
62918

Powered by Blogger.ba