islam

sellam allejkum braco i sestre .dobro dosli na blog o islamu

17.07.2006.

sedam velikih grijeha

Prenosi Ebu Hurejre r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: 'Klonite se sedam grijeha!' Rekoše: 'O Allahov Poslaniče, koji su?' Reče: 'Pripisivanje druga Allahu dž.š., sihr, ubistvo na bigajri-hak, jedenje kamate, jedenje imetka siročeta, bježanje sa bojnog polja

1) Pripisivanje druga Allahu dž.š. je najveći grijeh i takvima niti jedno djelo neće biti primljeno. Njima je džennet zabranjen, pa čak i njegov miris, što potvrđuje 92. ajet Sure Maide:

'... Ko drugog Allahu smatra ravnim, Alah će mu ulazak u džennet zabraniti i boravište njegovo će džehennem biti; a nevjernicima neće niko pomoći!' (Suretu-l-Maide:72)

2) Sihr: Traženje pomoći sa lošim dušama i džinima; izluđivanjem pameti, razdvajanjem između supružnika, izazivanjem mržnje među ljudima, prouzrokovanje samoubistava i td.. U 4. ajetu Sure Felek, stoji:

'i od zla smutljivca kad smutnje sije (i od zla onih koje pušu u uzlove),' (Suretu-l-Felek:4)
i potvora poštenih vjernica!' (Buharija).

3) Ubistvo: U 93. ajetu Sure Nisa' stoji:

'Onome ko namjerno ubije vjernika kazna će biti – džehennem, u kome će vječno ostati; Allah će na njega gnjev Svoj spustiti i prokleće ga i patnju mu veliku pripremiti.' (Suretun-Nisa': 93)

Prema riječima Poslanika s.a.v.s., dozvoljava se ubijanje muslimana, u tri slučaja:

Prenosi Mesruk, od Abdullaha koji kaže: 'Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: 'Nije dozvoljeno proliti krv muslimana (ubiti ga), koji svjedoči da nema drugog gospodara mimo Allaha i da sam ja Njegov Poslanik, osim u tri slučaja: Oženjeni bludnik, ubistvo za ubistvo i onoga ko napusti svoju vjeru i zajednicu (murted)!' (Ebu Davud)

4) Jedenje kamate: Onaj koji jede kamatu u ratu je sa Allahom dž.š. i sa Njegovim Poslanikom s.a.v.s., a sve prema 278. i 279. ajetu Sure Bekare:

'O vjernici, bojte se Allaha i od ostatka kamate odustanite, ako ste pravi vjernici.' (278) 'Ako ne učinite, eto vam onda, neka znate, - rata od Allaha i Poslanika njegova! A ako se pokajete, ostaće vam glavnice imetaka vaših, nećete nikoga oštetiti, niti ćete oštećeni biti!' (279) (Suretu-l-Bekare: 278. i 279.)

'Allah uništava kamatu, a unaprijeđuje dobročinstvo. Allah ne voli ni jednog nevjernika, griješnika.' (Suretu-l-Bekare: 276)

Ko jede kamatu, on je u zabludi, gubi bereket i proširuje nered.

5) Jedenje imetka jetima: Ovaj grijeh je sličan kamati. Ko troši od imetka jetima onoliko koliko je potrebno i ako bude čuvao imetak biće u društvu sa poslanicima, iskrenim Allahovim robovima i sa šehidima. Poslanik s.a.v.s. kaže:

Prenosi Sehl bin Sa'd: Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: 'Ja i onaj koji izdržava jetima smo u džennetu kao ova dva prsta; pokazujući kažiprstom i onim do njega.!' (Tirmizija)

Oni koji jedu njihov imetak, kao da jedu vatru.

6) Bježanje sa bojnog polja: Onaj ko bježi sa bojnog polja čini veliki grijeh i ostavlja svoju braću u teškoj situaciji, brinući se samo za sebe. U 15. i 16. ajetu Sure El-Enfal stoji:

«O vjernici, kada se s nevjernicima sukobite, a njih nastupa mnogo, leđa im ne okrećite;»(15) «onaj ko im tada leđa okrene – osim onog koji se povuče s' namjerom da se ponovo bori ili drugoj četi pristupi – vratiće se natovaren Allahovom srdžbom; prebivalište njegovo biće džehennem, a užasno je on boravište.»(16) (Suretu-l-Enfal:15-16)

7) Potvora kreposnih vjernica:

'Oni koji potvore čestite i bezazlene vjernice, neka budu prokleti na ovom i na onom svijetu; njih čeka patnja nesnosna!' (Suterun-Nur:23)
_________________

islam
<< 07/2006 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
3031


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
62918

Powered by Blogger.ba